29 Tem 2009

İstanbul Gezginleri


Önceki gün, "İstanbul seni senden iyi tanıyan" adlı yazıyı Kaleli'nin teşviği ile yazmıştım.. kendisi bu seferde cnn.com 'da yayınlanmış "A travel homecoming in Turkey" adlı eski bir makale bulmuş.. bende az buçuk araştırdım ve Rick Steves adlı bu kişinin aslında bir gezgin olduğunu öğrendim. İnsan yaşadığı şehrin dünya çapında bu kadar hayranı olduğunu görünce tuhaf bir sahiplenme duygusuyla gururlanıyor.. zor ama güzel bu şehirde yaşamak.. sadece denizi, boğazı tarihi değil.. tuhaf bir cazibesi var.. biz mi çok abartıyoruz derdim hep.. haksızlık ediyoruz elbet, biraz da şımarıklık..

Rick Steves, 1955-Washington doğumlu bir yazar ve A.B.D'de tanınmış bir televizyon yorumcusu. Bugüne kadar 30 dan fazla seyahat kitabı çıkarmış, Avrupa tutkunu bir gezer aynı zamanda. 1973 den bu yana her yılın yaklaşık 120 gününü Avrupa'da seyahat ederek geçiriyormuş.. İstanbul için yazdıkları samimi ve içten.. işte bir paragrafı ve link'te yazının tamamı..

"Sitting down in the yellow "taksi" at Istanbul's Ataturk Airport and seeing the welcoming grin of the unshaven driver who greeted me with "Merhaba" (hello), I just blurted out, "Cok guzel." I forgot I remembered the phrase. It just came to me -- like a baby shouts for joy. I was back and it was "beautiful" indeed. I went through a decade-long period of annual visits, but it's been years since I wished a Turk "merhaba," that local aloha or namaste. My first hours in Turkey were filled with deja vu moments like no travel homecoming I've ever had."
. . .
"While Turkey's new affluence has killed the dolmus, the echoes of the boys hollering from the vans bounced happily all around me: "Aksaray, Aksaray, Aksaray." . . "Sultanahmet, Sultanahmet, Sultanahmet." My favorite call was for the train station's neighborhood: "Sirkeci, Sirkeci, Sirkeci." "

edition.cnn.com/2007/TRAVEL/getaways/10/26/istanbul/index.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder