24 Tem 2009

90'larda Spor

Tenis ;

90' larda beni tenise başlatan Andre Agassi, Hayatım boyunca bu tarz sıra dışı, isyankar sporcuları daha çok sevmişimdir. Dünyanın belki gelmiş geçmiş en iyi tenisçisi olmadı hiçbir zaman.. ama Top 10 yapıldığında ilk 10'a girecek tenisçidir. Kendisi gibi teniste bir efsane olan Steffi Graf ile evlidir. Onu yıllarca uzun saçları ve tenisin klasik beyaz giyim tarzına inat giydiği renkli t-shirtlerden hatırlayacağız. (Her ne kadar Steffi Graf 'tan sonra 0n numara saç traşı ,sakalsız ve klasik beyaz giyinsede) Benim gözümde her zaman 1 numaradır.

Futbol ;

Sabahtan akşama kadar futbol izlesem bıkmam, hayatımda önemli bir yer kaplar, tek aşk Beşiktaşk! Arkadaşların bildiği gibi koyu bir Beşiktaş taraftarıyım.. ama yanılıyorsunuz size Beşiktaş’tan bahsetmeyeceğim. 90’lara damga vurmuş bir kaleciden bahsedeceğim. Peter Schmeichel Agassi’de bahsettiğim karakteristik özellikleri, agresifliği-hırsı, kimi zaman imkansız kurtarışları ,oyunu okuma zekası ile benim gözümde 1 numaradır. Peter Schmeichel, Manchester taraftarları için en büyük futbolculardan biridir. Çok güçlü kollara ve vücuda sahip bir futbolcudur, kalecidir. Tek kolu ile iki kişiyi engelleyerek top alabilme özelliği vardır. Refleks onun göbek adıdır .Kariyerine Brondby (4 yıl), Manchester United (8 yıl), Sporting Lisbon (2 yıl), Manchester City (1 yıl) ile sonlandırmıştır. Ben ise onu tabii ki Manchester’ın dev kalecisi olarak hatırlayacağım.

Olimpiyatlar - Halter ;

O senelerde Olimpiyat denince aklıma rahmetli Özal’ın bizzat kendisinin gidip Bulgaristan’dan getirdiği nam-ı diğer cep herkülü Naim Süleymanoğlu gelir. Saatlerce televizyon karşısında beklediğimiz; “haydi Naim kaldırırsın bunu sen” dediğimiz.. sayısız madalyalar kazandıran ve rekorlar kıran sporcumuzdur. Tüm zamanların en iyi haltercisi olarak gösteriliyor. 3 Olimpiyatta altın madalya kazanan nadir sporculardandır. Kariyeri boyunca olimpiyatlardan kazandığı 3 Altın Madalyası, 7 Dünya Şampiyonluğu ve 6 Avrupa Şampiyonluğu vardır. 46 kere dünya rekoru kıran Süleymanoğlu, 2000 senesinin 7-9 Aralık günleri arasında, Atina'da toplanan, Uluslararası Halter Federasyonu Kongresi’nde astbaşkanlığa da seçilmiştir.

Basketbol ;

Chicago-Bulls ve Michael Jordan 23;

90’ larda spora bakış açımızı değiştiren birisi.. hangi basketbol takımını denildiğinde, bir çırpıda ağzımızdan çıkan takım Michael Jordan’ın önderliğinde,Scootie Pippen’li,Toni Kukoc’lu,Dennis Rodman’lı ve Steve Kerrl’li Chicago Bulls dur. Bu takımın yıldızı ve dünyanın belkide gelmiş geçmiş en iyi basketbolcusu olarak gösterilen Michael Jordan.. Chicago Bulls da sürdürdüğü kariyeri boyunca 6 NBA Şampiyonluğu.. 5 kez All-Star MVP seçilmesi ve kırılması zor bir rekor. Tüm dünyayı kendine hayran bırakan bir sporcu: MJ23.. kariyerine son maçı Philadelphia 76ers'e karşı Washington Wizards formasıyla son veririken Philadelphia'da oynanan maçta seyircilerin "We Want Mike!" (Mike'ı istiyoruz) tezahüratları üzerine, oyuna son dakikalarda girmis ve son sayılarını serbest atıştan atarak son noktayı koymuş. Bu kadar kısa anlatılacak bir kariyer değil tabiî ki fakat biz ayrılan yerin sonuna geldik bu hafta.Gelecek Hafta 90'larda çocuk olmak yazım ile sizinle birlikte olacağım.

Selahattin ORMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder