30 Mar 2010

Artık Devir Değişti !

Eskiden Avrupalı veya Amerikalı dev otomotiv şirketleri ve bünyelerinde barındırdıkları diğer ufak markaları duyardık. Volkswagen Grubu (VW, Porsche, Audi, Skoda, Seat gibi) - General Motors (Chevrolet, Opel, Cadillac, Saab, Holden, Pontiac, Buick gibi) - Ford Grubu - Fiat Grubu - PSA Grubu (Peugeot-Citroen) vs vs....
.
Artık DEVİR DEĞİŞTİ. Önce 1950'lerden sonra Japonlar çıktı piyasaya. "Dandik" imajlarını toplarlamaları neredeyse 25-30 sene kadar zaman aldı ve 80'lerde artık dünyaca kabul edilen kaliteli markalarıyla (Toyota, Nissan, Mitsubishi, Mazda, Suzuki, Honda, Isuzu, Subaru, Daihatsu, Lexus, Infiniti, Acura...) kendilerini ispat edip - en büyüklere kafa tutmaya başladılar. Mesela; Toyota Motors, dünyanın en büyük otomotiv üreticisi ünvanını 90'lı yıllarda General Motors'un elinden almayı başardı.
.
Sora 1970'lerde Güney Koreliler sahaya çıktılar. Onlar da başarılı oldular ve 80'lerin sonuna doğru (özellikle de 90'larda) kendilerini dünyaya kabul ettirdiler ve devler ligine girdiler. (Hyundai, Kia, Daewoo, Samsung Motors, Ssang Yong...)

Şimdi de otomotiv sektörüne 80'lerde ağırlık vermeye başlayan (hatta kurulan ilk fabrikalardan biri Volkswagen fabrikasıdır.) malum Çin ve Hindistan belası çıkageldi karşımıza. Yaşadığımız an itibariyle istisnasız her sektörün için "Dandik" imajlarıyla varolan bu iki ülke sanayisi şimdiden otomotiv sektöründe hatrı sayılır bir ses getirmeye başladılar. Ama bu sefer taktik ve strateji biraz farklı... Nasılmı? Onlar ellerindeki para gücünü - global kriz ortamının yarattığı şirket iflasları üzerinde kullanınca, aşağıdaki tablo meydana geldi. Çinliler ve Hintliler, kar etmekte zorlanan, iflasın eşiğine sürüklenen dev markaları teker teker dev Avrupalı ve Amerikalı gruplardan satın alıyorlar. 
.
Örnek satışlar:
* Satan Grup: FORD MOTORS
Satın Alan Çinli: GEELY
Satılan Marka: VOLVO
* Satan Grup: GENERAL MOTORS
Satın Alan Çinli: TENGZHANG
Satılan Marka: HUMMER
* Satan Grup: MG-ROVER
Satın Alan Çinli: NANJING CO.
Satılan Marka: MG
* Satan Grup: MG-ROVER
Satın Alan Çinli: ROEWE
Satılan Marka: ROVER
* Satan Grup: FORD MOTORS
Satın Alan Hintli: TATA
Satılan Marka: JAGUAR
* Satan Grup: FORD MOTORS
Satın Alan Hintli: TATA
Satılan Marka: LAND-ROVER
* Satan Grup: LOTUS MOTORS
Satın Alan Malezyalı: PROTON
Satılan Marka: LOTUS

1 yorum:

  1. harika bir yazı okumaya doyamadım yazarımızın daha fazla yazısını okumak istiyoruz blogunuzda.

    YanıtlaSil