18 Haz 2012

Futbolun Adaleti Var (mı) ?! // Euro 2012 / Bölüm 1

Keyifli bir Euro 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası daha seyrediyoruz. Maçlar güzel, futbol kaliteli, maçlardan çekilen foto kareleri ve malzeme yine bol. ( Şampiyonaya Türkiye Milli Takımının dahil olmaması farklı bir konu başlığı, ancak yine de yazının finalinde bu konuya da kısaca değiniyor olacağım).

Gelelim asıl konu başlığımıza, ilk tur maçları tamamlanmak üzere ve A-B grubu maçları bu geceki son maçlar ile tamamlanarak ilk çeyrek finalisler belli oldu.

A Grubu : Çek Cumhuriyeti, Yunanistan ( Rusya, Polonya Elendi )
B Grubu : Almanya, Portekiz ( Hollanda, Danimarka Elendi )




Buraya kadar herşey normal, herşey futbol normlarında aslında. İyi oynayanlar kazandı !

Ben her zamanki tarzım ile devam ederek tam burada yol ayrımına gelip yazıyı farklı, standart dışına çıkarıp "madalyanonun öteki yüzü"ne bakmayı tercih ederek bu bakış açısını sizlerle de paylaşmak istiyorum:

Futbolun Adaleti Var ( mı ) ?!

Nedenine gelirsek;

İlk iki grup maçlarında öyle enteresan sonuçlar alındı ki aslında..

Ruslar, Çek'leri ilk maçta 4-1 gibi net bir skorla geçmeleri üzerine, Çek'lerin grubu lider biterek çeyrek finale isimlerini yazdırmaları...

Rusya-Polonya maçı öncesi ve sonrası çıkan taraftar olayları ve maçın 1-1 berabere bitmesi...

( Rus taraftarların turnuvanın Polonya'da oynanması ve bu nedenle de özellikle Polonya maçı öncesinde "This is Russia/ Burası Rusya'dır" pankartı açması ve iki takım taraftarının birbirine girmesi  http://video.milliyet.com.tr/video-izle/Polonyali-ve-Rus-taraftarlarin-meydan-savasi-jnbcslQIcLYc.html )

Yunanistan ve Çek Cumhuriyetinin bir üst tura çıkmalarının, hatta çıkabilme ihtimallerinin çok zayıf olması, keza Ruslar'ın ilk maçlardaki üstün performansı ve bol gollü sonuçlarının yanında Polonya'lıların ev sahibi olmanın getirdiği taraftar desteği ile çıkabileceğinin düşünülmesi, yorumcular tarafından da bu şekilde yorumlanması...

Sonuç ; Ruslar son maçta Yunanlılara ve Polonya kendi evinde yine son maçlarında Çek Cumhuriyeti'ne yenilerek "el ele" gruptan çıkamayarak elendiler !!!

Futbolun Adaleti, her iki takıma ve kavgacı taraftarına da güzelliğini böylece yapmış oldu... :)

Gelelim diğer farklı bir "Adalet"e ;

Krizdeki Yunanistan, Hollanda'nın bile elendiği bir turnuvada bir mucizeye imza atarak çeyrek finale çıktı !

Buraya kadar aslında pek çekici bir haber yok aslında, mucizeler futbol içinde herzaman vardır ve pek şaşırtmaz bu turnuvanın izleyicilerini...


Asıl haber Yunanistan'ın çeyrek finalde karşısına çıkan diğer finalist rakibinde : Almanya !!!

Evet, Yunanistan'ın özellikle Pazar günü ( dün ) ikinci erken seçimde olmaları ve krize girmelerinin ana sebeplerinden, ana aktörlerinden olan Almanya ile karşılaşmaları çok daha enteresan bir "adalet" oldu.


Şimdi herkes bu maçın sonucunu bekleyecek, acaba masada kaybedilen bir ülkenin gururu, yeşil sahada geri alınabilecek mi ? Yunanlılar, krizin temel nedeni olarak gördükleri Almanya'ya karşı bir zafer kazanilecekler mi ?

Futbolun Adaleti aslında var mı, yok mu ? pek bilinmez.. bir çok futbolcu ve yorumcu genel kanaat olarak futbolun adaleti yok der ancak şu bir gerçek ki, futbolun bizimle sürekli oyun oynadığı kesin ;)

DipNot : Türkiye'nin bu turnuvada özellikle 2012 yılında olmamasının da bence bir nedeni vardır mutlaka. 4 yılda bir düzenlenen bu turnuvada bu yıl olmaması, sessiz sedasız kendi evinde kalması- özellikle arap baharlarının, dengelerin değiştiği, şikelerin konuşulduğu bir zaman diliminde avrupa futbol dünyası sahnesinde olmaması daha hayırlı olmuşta olabilir. Ancak 2016 için birşey diyemeyeceğim, 4 yıl sonra Euro-2016 ya badem bıyıklı futbolcuların çoğunlukla olduğu belki de 2012 de unutulan bir Türkiye'nin hafızalara bir İran-Suudistan-Mısır Milli Takımı gibi dönmemesi umudu ile...


Sevgi ve Umutla Kalın...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder