8 Kas 2009

Bayrakları Bayrak Yapan Üzerindeki Kandır


Kaç aydır fragmanlarını izleyip, gelmesini dört gözle beklediğim "NEFES"i, ancak gösterime girdiğinin üçüncü haftasında seyredebildim... Filmden çıkalı tam bir saat oldu. Fakat halen etkisinden çıkamadım, hala ara ara boğazımda bir şeyler düğümleniyor, tutuyorum kendimi... Tek kelimeyle müthiş bir yapım! Konunun özetini geçmeye gerek duymuyorum, zira fragmanları milyonlarca kişi tarafından izlenmiş, gösterime girdiğinden beri ise rekor izleyici seviyesine ulaşmış durumda.

Eminim herkes aşağı yukarı aynı duygusal tepkiler ile ayrılmıştır filmden. Ama tek bildiğim bir şey var, o da Güneydoğuda askerlik yapanların dışındakiler resmen askercilik oynadılar (ben dahil). Bir sınır karakolundaki askerlerin psikolojik durumları filmde ancak bu kadar iyi sergilenebilirdi...



Diğer taraftan ise, bir dikkat çekici unsur; filmin vizyona geliş tarihi. Tam da tüm milletin, malum Habur karşılama törenleri dolayısıyla gerilen sinirlerinin üzerine böyle bir filmin gelmiş olması, izleyici kitlesinin rekora koşmasında oldukça etkili oldu. Belki şimdi, bu filmi izledikten sonra, şu sözde demokrasi aşığı - açılımcı politikacılarımız, aydınlarımız ve kendini aydın zanneden sözde objektif bir avuç vatandaş kitlemiz; biraz olsun şehit yakınları ve gazilerimizin neler hissettiklerini biraz daha iyi kavrayabilecekler...

Gerçek şu ki, bu vatanın rahmetli Orgeneral Eşref Bitlis ve daha nice şehitlerimiz gibi kararlı ve azimli askerlere; ve onlara köstek olmayacak, onlarla aynı amaç uğrunda hizmet edecek ve dış güçler karşısında dik ve onurlu bir duruş sergileyebilecek ve onların oyunlarına alet olmayacak politikacılara ihtiyacı var! Bu terör belası bunca senedir bitmediyse bu kriterdeki asker-politikacı ikilisinin henüz sahneye çıkmamış olmasındandır. Sahte demokratik açılımlarla terör bitecek olsaydı, bu kadar açılımdan sonra daha geçen haftaki şehitlerimizi vermezdik...

Şehitlerimizin hiçbiri boşa ölmedi, gazilerimizin hiçbiri boş yere Gazi ünvanını almadı! Hiç kimsenin gazi ve şehit yakınlarımızı bu denli yaralamaya hakkı olamaz! Tüm şehitlerimizin ruhu şaadolsun!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

10 yorum:

  1. Açılımı destekliyenler bu filmi izlesin.Belki biraz anlarlar.Anlamasada farketmez.Kimin hakkı yeniyor kim üniversiteyi bırakıp dağlara çıkıyor herşey ortada.Çok güzel film bravo levent semerciye kendi hayatını riske atma uğruna bu filmi çekmiş(çekimler sırasında kalp krizi geçirmiş).

    YanıtlaSil
  2. açılımı destekleyen: ben.
    filmi seyrettim.
    iste insanin hayatla iliskisi boyle bir sey. herkes ayni 'seye' bakiyor, herkes baska 'seyler' gorup baska hisler icine giriyor.

    simdi, ayni zamanda "şu sözde demokrasi aşığı ... kendini aydın zanneden sözde objektif bir avuç vatandaş kitlemiz" olarak "biraz olsun şehit yakınları ve gazilerimizin neler hissettiklerini biraz daha iyi" kayrayabildim.

    Ve tabii ki, bu seyrettiklerim, bu guzellerin yasadigi bunca sey, beni daha once dusundugum seylere cok daha guclu bir hisle baglanmaya itti.

    Suraya bu iki yorumu yapan Onur ve Selo, diyorsunuz ki, bunca can bosuna verilmedi. Ben diyorum ki, bunca canin verilmesine gerek yoktu.

    Yarin bigun bu filmin gerilla versyonu da cekilebildigi zaman, o zaman gercek demokrasiyi kaldirabilecegiz.

    Siz kavga eden iki kisi arasinda taraf olmaya devam edin. Ben kavga'ya karsi taraf olunmasi gerektigine inanmaya devam edicem. Umarim siz de vakit gectikce bu yasananlari bu sekilde anlamaya calisirsiniz. pkk'lilari canavarlastirmamayi basarmadan, bunu yapmaniz mumkun degil. Pkk'yi canavarlastirmamayi da, devletin pkk'nin valigina sebep olan siddet politikalarina duyarlilasmadan basarmak ne yazik ki mumkun degil.

    YanıtlaSil
  3. Bunlar burada yazılarak konuşulacak konular değil kerem.
    Dağa çıkıp oradan bebekleri,çocukları öldürerek diyarbakırın orta yerinde dershanenin önünde bomba patlatarak insanları katlederek barış mı arıyorlar? Bunlar canavar değilde ne peki? insan olan bebek öldürür mü?

    YanıtlaSil
  4. Daha evvelki yorumlarımda da söylediğin gibi; hiç kimse ya da hiç bir grup insan kendince haklı sebepleri olduğunu iddia ederek teröristlik yapamaz. Bunun için herhangi bir tarafta olmak da gerekmez bence. Yani Keremcim eğer sen "...devletin pkk'nin valigina sebep olan siddet politikalarina..." diyerek bir terör örgütünü meşru göstermeye çalışırsan, bence sen de bu cümleyle pek tarafısz gözümüyor oluyorsun. Çünkü dediğim gibi adamlar demokratik bir şekilde hak aramak gibi bir faaliyetin içinde değil, tam tersine şiddetle - terörle - kanla - silahla hak aramanın derdindeler. (Dediğim gibi şu an haklıyı haksızı tartışmıyorum bile.) O yüzden de devlete (otorite sahibine) kim, hangi ülkede ve hangi sebeple bu şekilde (terörist yöntemlerle) baş kaldırırsa bunun karşılığı aynen T.C.'nin yaptığı gibi olur. Yani bize demokrasi dersleri veren Avrupa devletleri de emin ol bu sorunu böyle çözmeye çalışırlar. Bununla beraber de tabiki sosyal çözümler de uygulanmalıdır. Bu konuda bir şüphe yok zaten...

    YanıtlaSil
  5. sen hikayeyi tek tarafli gormek uzere kosullandigin icin yasananlari bambaska bir mercekten goruyosun.

    ben bebeklerin, kadinlarin, cocuklarin, askerlerin, kisacasi insanlarin olumune sebep olan bu siddeti anlamaya calismamiz gerektigini soyluyorum. mertolun ilk koydugu hikaye o yuzden anlamliydi. babasi olen birinin, babasinin katilini anlama cabasi. bunu herkesten, ve sizden beklemiyorum tabi - gel gor ki bizler bu catismayi bu kadar kisisel yasamayan insanlar olarak, belki evlatlari olenlerden cok daha sorumlu ve empatiye, anlama cabasina acik olmaliyiz.

    dunyanin her yerinde teror var. ve dunyanin bu her yerindeki teror faaliyetlerini anlayabilmek icin, oralardaki devlet terorunu de gorebilmeyi pekala basarabiliyoken, niye kendi kapimizdaki kendi devletimizden hesap sormak konusunda bu kadar cekimseriz. Bebekleri olduren bir tek pkk degil. Bunu hatirlamayi ne zaman ogrenicez? hatta ve hatta devletin cok daha buyuk bir katil oldugu gercegini?

    YanıtlaSil
  6. eger devlet, silahla, kanla, siddetle hak gasp ederse, o grubun da silahla, kanla, siddetle mucadele yolunu secmesi kadar ANLASILABILIR bir sey olamaz. Bu ahlaki olarak mesru gorulebilir anlamina gelmez. Olgulari anlamak ile mesurastirmak arasinda fark vardir. Siddeti kimin baslattigi sorusunu sonsuza kadar arayabilirsin, ama bu sonucu kucuk bebelerin kavgalarinda da goruldugu uzere bir sonuc vermez. İLk etapta kosulsuz sartsiz siddete karsi, o kavga ayrilir. Ondan sonra zaten kavga eden sahislarin vicdani devreye girer - toplumlar da bu surec icinde olur, ve bugun oluyor da. Nefes filmine gittiniz, bi de iki dil bir bavul filmine de gidin.

    Sen devletin iktidarini hic sorgulamaz, ve sadece bu iktidarin kiskirttigi siddeti sorun olarak isole edersen, bugun oldugu gibi 30 sene savasir, bi sonuc elde edemez, 30 bin cana malolan savasin ideolojisini beslersin. Sunu bil, sosyal cozumler bi yandan savasarak cozum veremez. Devlet ve biz, kendi besledigimiz bu devlet ideolojisini sorgulamadagimiz surece toplumun kurt kimligini benimseyen kesimiyle tam anlamiyla baris olamaz. O olsa olsa asimilasyon olur.

    dunyadan ornek vereceksen, bir de kult mertebesine erismis ve devletlerin resmi ideolojisini sorgulayan sanat eserlerine, toplumun bunlar vesilesiyle gerceklerle tanismasi sureclerine bak. Bugun turkiye'deki kurt sorununu da anlamak istiyosaniz, once Hasan Cemal'in Kürtler kitabini, sonra da Yasar Kemal'in son cikan kitabini okuyun bence.

    YanıtlaSil
  7. Kerem keşke dünya insanlarına gösterdiğin hassasiyeti bulgar türklerine yapılan işlenceye,bosnada yine türklere yapılan soykırıma ve son olarak çinde yapılan türk katliamınada göstersen.Ama oralar oldumu sizi ilgilendirmez burda takmışsınız bir türk kürt meselesi ordan gidersiniz.Binlerce vatandaşımız öldürülür bir kere hepimiz mehmetçiğiz olmaz bir tane gazeteci olur hepimiz ermeniyiz olursunuz,dağdan inen teröristler için bu ülkede davullar zurnalar utanmasalar sırtlarında taşıyacaklar.Böyledir bu dünya ama bu vatan böyle kolay alınmadı canları isteyince yok benim hakkım yendi yok devlet ilgilenmiyor diyeceğine devletine yardım et vergini ver %50 kaçak elektrik kullanma.Uyuşturucu ticareti yapma sonra haklarını iste.Herkesin hakkı yeniyor sırf bir tarafın değil benimde yeniyor üniverite okudum sayılmadı 15 ay askere gittim ben buda hak değilmi bende gidip yökü mü bombalıyım?

    YanıtlaSil
  8. bu son yorumumda dahada yazmıyorum.

    YanıtlaSil
  9. Devletler politikaları çoğunluğu oluşturan ve temel oluşturan etnik unsurlarının çıkarlarına göre oluşturulur, uygulanır. Böyle bir durumda daha küçük etnik grupların çıkarlarının daha ön planda tutulması düşünülemeyeceği gibi, bu gruplara verilecek bir takım tavizlerin de baskın olan etnik unsurun çıkarlarına ters düşmemesi de gerekmektedir. Ancak sosyal adalet ilkesi tabiiki de mümkün olduğunca ön planda tutulur, en azından tutulmalıdır. Buraya kadar benim devletimin yaptıkları bu şekilde olmuş olabilir. Ancak yine de T.C. devletini çocuk katili pkk lılarla bir tutmak, devleti eli kanlı bir soykırımcı asimilasyoncu gibi görmek bence çok ama çok ANLAMSIZ!

    YanıtlaSil
  10. ben de son diyecegimi soyledim. bu iletisim daha da ileri gitmez. isterseniz daha fazla hirpalamayalim birbirimizi, pek de birbirimize dogru adim atamicaamiz bi konuda. siyaset disi iliski daha fazla gerilmesin.

    YanıtlaSil