27 Ağu 2009

Ay'ın Öteki Yüzü...

Gece penceremden gökyünüze her baktığımda karşımda hele ki dolunaysa ay, müthiş güzelliğine dalıp barındırdığı onlarca gizemini düşünürüm hep...


Gökyüzünün en çekici ve gizemlisi, yaz gecelerinin vazgeçilmezi, aydınlık yüzünün görünüşünü sürekli farklı yansıtan ve bize herzaman sadece "bir yüzünü" gösteren Ay'ın içinde barındırdığı aslında o kadar çok bilinmezlik vardır ki . Dünyanın neresinden bakarsanız bakın, hangi zaman diliminde olursanız olun, o yüzyıllardır sadece bir yarısını gösterdi dünyaya..

Ay'ın öteki yüzünü asla göremezsiniz !

Bilimsel Notlarla da bu kesindir :
- Ay'ın kendi ekseni ve Dünya etrafında dönüş süresi eşittir. (29, 5 gün).
- Ay kendi ve Dünya etrafında batıdan doğuya doğru döner.
- Ay kendi etrafında yavaş, Dünya etrafında hızlı döner.
( bkz. meydan larousse ! onu bulamazsanız google.com :)

Dünyanın etrafında kendine has bu sistematik döngüsü yüzünden - karanlıkta kaldığı zamanlar dahi- hep aynı yüzünü gösterecektir, öteki yüzü hep gizemli ve sır olarak kalacaktır.

Ay'ın gizemini çözmek için ABD'nin Nixon döneminde milyar dolarlar harcanarak yapılan sayısız başarısız denemeleri oldu. Nihayetinde 1 kez başarılmış ( hala bununla ilgili olarak, aslında gidilemediği de söylenmekte ) ve bir daha bu defter açılmamıştır. Günümüzün gelişen teknolojisi düşünülürse neden tekrar edilemediği düşünülünce daha önce ayak bastığımıza da inanmak zor geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder